Ülkemizin genç kitlesinin ne kadar potansiyel sahibi olduğu gösteren hoş ve örnek niteliğinde haberlere yeni bir tane daha bu kez Muş'tan gelmiş durumda. Muş'ta yaşayan ortaokul öğrencisi Mert Delibalta, kentin bulunduğu bölgede terörün verdiği zarar ve tahribattan etkilenerek bu hususta birşeyler yapmak için kolları sıvamış.

Henüz yalnızca 5. sınıf öğrencisi olan 11 yaşındaki Mert, son zamanların en tanınmış cihazlarıdan olan ve askeri alanda da ciddi biçimde kullanımı yaygınlaşan drone'lara "yeni bir tür" ekleyerek oldukça önemli bir başarıya da imza atmayı başardı. Mert, tasarladığı drone ile toprağa gömülü patlayıcıları belirleme edebiliyor.

Toprağa gömülen, menfez ve köprü altına yerleştirilen patlayıcıları havadan belirleme etme amacı ile böyle bir drone tasarladığını belirten Mert, "Drone üzerine özel kodlama ile yapılmış görüntü işleme cihazını yerleştirdim. Bu cihaza barutun elementlerini bilgisayar ortamında java programı desteği sayesinde kodladım" ifadelerini de kullanmakta. Barutu belirleme edebilen drone, kodlanmış görüntü işleme cihazına bağlı kamerası ile barut elementini gördüğünde hemen uyarı sinyali vermeye başlıyor. Böylece barutun nerede olduğunu belirleme eden drone, kullanıcı şahsa bombanın da yerini bildirmiş oluyor.
Bu başarısından dolayı öğrencimizi tebrik eder, hayatı boyunca başarılar dileriz.

Post a Comment