Günümüzde vazgeçilmez bir hal alan İnternet artık bilgisayarlarımıza,telefonlarımıza, evlerimize, hatta arabalarımıza kadar girmiş durumda. Bu kadar kalabalık bir ortamda her ne kadar bir çok bilgiye ulaşılıp, sosyal medyada dolaşırken, bir çok servisten yararlanırken hiç fark etmeden zararlı yazılımlara da kapı açmış oluyoruz. Artık cebimize kadar giren internetin kötü kullanımda ne kadar büyük sorunlara yol açabileceği kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle internette dolaşırken kendimizi güvene almalı neler yaptığımıza, nerelere girdiğimize dikkat etmeliyiz. 

İnternet Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler:

  1. İnternette paylaştıklarımıza ve yüklediklerimize :  Unutmamalıyız ki internet tüm dünyaya açık bir ortam ve bu kadar çok ilgi gören bir ortamda iyilikler kadar kötülükler de var. Bu nedenle tüm bilgilerimizi ve resimlerimizin tüm dünya tarafından görülmesini istemeyiz.
  2. Girdiğimiz sitelere: Bir şeyler araştırırken veya özellikle de bir dosya indirirken onlarca siteye giriyoruz. Girerken de çoğu zaman nereye girdiğimize dikkat etmiyoruz. Böyle bir yerde atığımız her adımı kontrol etmeli. Şüphelendiğimiz yerlerden uzak durmalıyız.
  3. Tıkladığımız linklere: En önemli hususlardan biride bu gerek e-postamıza gelen gerek arkadaşımızın bize yolladığı gerekse de internette karşımıza çıkan her link güvenilir olmayabilir. Bu yüzden tıkladığımız her linke dikkat etmeliyiz.
  4. Sitelerin urlsine: En çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biriside budur. Sürekli kullandığımız bir sitenin temasına alıştığımızdan başka bir linke tıklayıp aynı temayı görürsek şüphelenmeden siteyi kullanmaya devam edebiliriz. Oysa ki bu site gerçek bir site değilse tüm şifrelerinizi ele geçirebilir. Bu yüzden özellikle de bankacılık işlemlerinizde girdiğimiz sitelerin urlsine dikkat etmeliyiz.
  5. İndirdiğimiz dosyalara: İnternette milyarlarca dosya dolaşıyor. Bu dosyaların bir çoğuda zararlı yazılımlar içeriyor. Bu tür yazılımlar bilgisayarımıza bulaşınca da bilgilerimizden, şifrelerimize kadar bir çok bilgimiz çalınıyor veya bilgisayarımızda yavaşlama vb. sorunlar ile karşılaşabiliyoruz. Bu yüzden dosya indirirken bildiğimiz yerlerden şaşmamalı. Yasa dışı içerikleri indirmemeliyiz.
İnternet doğru kullanıldığında bize büyük imkanlar sunan bir ortam olsa da yanlış kullanımı sonucunda büyük zararlar da verebilir. Bu nedenle internette dolaşırken attığımız her adıma dikkat etmeliyiz. İnternette dolaşırken normalden daha fazla şüpheci olmakta fayda var. İnterneti güvenli bir ortam haline getirmenin kendi elimizde olduğunu unutmamalıyız. Yaptığımız her şeye dikkat ederek evlerden arabalara kadar uzanan bu ortamın nimetlerinden faydalanmalıyız. 

Post a Comment