Ebeveynlerin çocuklarına isim koyarken pek çok parametre hususlacak isimi etkiler. İşte en güzel kız isimleri.

Anne ve babanın isteklerinin dışında, aile büyüklerinin istekleri, verdiği isimle çocuğun kaderinin eşdeğer olacağı düşüncesi, gelenek ve göreneklerimizin yoğun tesiri ve en muhimi İslam dinine idealliği bu parametrelerin sadece öne çıkan birkaç tanesi. Anne ve babaların hayatları yönünden en kıymetli varlıkları olan çocuklarına en güzel ismi koymaya çalışması ve bu hususta uzun süreler süresince kuşkusuz ki natural karşılanacak bir haldur. Peki, özünde narin ve kırılgan, aynı vakitte da ileride anaç ve hayatın kaynağı olacak kız çocuklarına hususlacak en güzel kız isimleri seçimlerini nasıl yapmalıyız? İşte bu noktada en mühim husus isimlerin ne mana ifade ettiğini doğru bir şekilde bilmek ve ileride, kızlarımızın hayatlarını zorlaştırmayacak en güzel kız adlarını seçmeye çalışmak en doğru teknik olsa lüzum.

Genel olarak az duyulmuş, mübareklık sahibi olan ve aynı vakitte fonetik olarak tatmin edici isim arayışı esnasında unutulmaması lüzumen, bu isimleri taşıyacak olan çocukların ileride isimlerinden ötürü zorluk hayatamaları olmalıdır. Çocuklarına isim koymak İslam dini yönünden da hak olarak verilmişse de aynı vakitte bir görevdir ve bu vazifiyeti en iyi şekilde dinimize ideal olarak yerine getirmek, bütün anne-babalerin asli zorunlulukları arasında yer alır. Aşağıda verdiğimiz kız isimleri, ülkemizde en çok tercih edilen kız isimleri arasından derlenerek hazırlanmıştır. Umarız ki seçimlerinizi doğru bir şekilde yapmanıza lüzumen katkıyı yapabilelim.

Zeynep

Ülkemizde geride bıraktığımız sene en çok tercih edilen kız ismi olan Zeynep, Arapça’ da ki Zeyneb isminin Türkçe’ leşmiş durumu olan Zeynep olarak yerleşmiş. Değerli taşlar ve mücevherle manasına sahip olan isim, Arapça’ da Babasının süsü manasına geldiği gibi, Peygamberimiz S.A.V.’ ın, Hz.Ali S.A, Hz.Fatıma S.A.’ dan olan torununun da ismidir. Babaların yoğun bir şekilde tercih ettiği bu isim geride bıraktığımız sene en çok tercih edilen olmakla birlikte, derhal her sene en çok tercih edilen isimler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu sebeplerle en güzel kız isimleri teklifinde kesinlikle olması lüzumen isimlerden biri.

Elif

Arapça ile birlikte Osmanlıca’ nın da ilk harfi olan Elif, Aynı vakitte Allah-u Teala’ nın (C.C.), isminin ilk harfi ve aynı vakitte Kuran-ı Kerim’ in ilk suresi Fatiha’ nında ilk harfidir. Her şeyin başlangıcı olarak kabul gören mühim dini simgelerden biri olan Elif, Dost, tanıdık, ışık açan güzel kız, alışmış, alışkın manalarına geldiği gibi, ülkemizde kibar, ince narin yapılı güzel kız manalarında da kullanılır. Aynı vakitte müzikte la notasını ifade eder. Üstlendiği ehemmiyet sebebiyle pek çok yerde çeşitli şekillerde sarfedilen Elif isminin, bütün kullanıldığı yerlerde en güzel manaları yüklenmesi, en güzel kız isimleri arasında yer almasına başlıca sebep saseneabilir. Geçtiğimiz sene en çok tercih edilen ikinci isim Elif, aynı vakitte yanına aldığı ek isimlerle sık bir şekilde kullanılıyor.

Hiranur

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’ e S.A.V. ilk vahiyin Cebrail doğrulusunda ulaştırıldığı yer olan Hira mağarası, pek çok yerde aynı vakitte ışık yayan yer manasında Hiranur olarak anılır. Geçtiğimiz sene en çok tercih edilen kız isimleri arasında 3. Sırada yer alan Hiranur, simgelediği manası ile derhal her sene en çok tercih edilen kız isimleri arasında yer alıyor.

Ecrin

Son senelerde yoğun bir ilgile karşılaşan Ecrin, hem değişik ve hem de Kuran-ı Kerim’ den bir isim bulma telaşındaki anne-babaler doğrulusunda sıkça tercih ediliyor. Allah-u Teala’ nın C.C.’ nin hediyesi manasına geldiği yolunda rivayetler tespit edilen Ecrin ismi en çok bu amaçla tercih ediliyor olsa da, bu hatalı bir bilgidir. Arapça kökeninde de, Kuran-ı Kerim ortamında Ecrin “ücret” “mükafat” manasına gelmektedir. Yanlış tanınan ve halk arasındaki bilgiye dayanan isimlere tipik bir numune olan Ecrin ismini kız çocuğumuza koymadan evvelce kesinlikle lüzumlu araştırmayı yapmalı ve doğru manasını öğrendikten sonra karar vermeliyiz.

Yağmur

Geçen sene en çok tercih edilen kız isimlerinden bir tanesi olan Yağmur, aynı vakitte son senelerde yoğun olarak tercih edilen kız isimlerinden biri. Giderek daha çok tanınmış duruma gelen yağmur ismi, atmosferde biriken su buharının sıvı durumda düşmesinin meydana getirdiği tabiat vakasını nitelendirmek manasına geliyor. Bununla birlikte saf su, hayat veren ve hayatın saf kaynağı gibi manalara geliyor olması, tercih edilen kız isimlerinden biri olmasına sebep oluyor.

Zehra

Parlak ve beyaz yüzlü manalarına gelen Zehra ismi, istatistik kurumuna göre en çok tercih edilen ilk on isim arasında yer alıyor. Bununla birlikte Zehra ismi her devrede tanınmış kalmayı başaran kız isimlerinden biri ki bunun en mühim amaçlarinden biri peygamber efendimiz Hz. Muhammed’ in S.A.V. Kızı Hz. Fatıma’ nın beyaz ve parlak yüzlü bulunduğundan kaynaklanarak sarfedilen lakabı olmasıdır. En güzel kız isimleri arasında kesinlikle kendine bir yer bulan Zehra, kızını amacıyla tercih edebileceğiniz isimler arasında olabilir.

Azra

Geçen sene ve son senelerde en sık tercih edilen kız isimlerinden biri olan Azra, el değmemiş bakire kız, delinmemiş inci, ayak basılmamış kum manalarına geliyor. Aynı vakitte Hz. Meryem’ e verdiği bir lakap ve Medine’ nin de diğer isimlerinden biri.

Miray

Giderek daha yoğun bir şekilde sarfedilen isimlerden biri olan Miray, ayın ilk günü manasına gelmekle birlikte, ayın ilk günleri, senenin ilk ayı, üç ayların başlangıcı, ayın kraliçesi gibi manalarda sarfedilen bir Farsça’ dan dilimize yerleşmiş bir kelime. En güzel kız isimleri arasında giderek daha tanınmış bir şekilde yer alıyor.

Nehir

Nehir, denize dökülen bol su manalarına gelen nehir, tabiat ve suyu yani bir manada hayatın kaynağına ilgi çekmesi bakımından kızlar amacıyla en çok tercih edilen isimler arsında yer alıyor. Geçen senede istatistik verilerine göre, en çok sarfedilen ilk on isim arasında yer alan Nehir ismi her devrede tanınmışliğini koruyan bir diğer kız ismi.

Eylül

Sonbaharın, hazan mevsiminin ve diğer ismiyle güzün başlangıç ayı olan Eylül, aynı vakitte senenin dokuzunca ayının ismidir. Hüzün ve sevinci, melankoliyi ifade eden sonbaharı ifade etmesi sebebiyle olsa lüzum en güzel kız isimleri arasında sıksık yer alan ve tanınmışliğini sıksık koruyan isim adaylarından biri. Geçen senenin istatistiklerinde en çok tercih edilen onuncu isim olmuş.

Meryem

En güzel kız isimleri arasında kendine daima yer bulan Meryem, geride bıraktığımız senede en tanınmış kız isimlerinden biri olmuş. İbadetine çok ehemmiyet veren şahıs, dindar kadın manalarına geldiği gibi, aynı vakitte diğerldırı ve ayaklanma manalarında da sarfedilen bir kelimedir. Bununla birlikte Hz. İsa’ nın annesinin ismi olması ve yanı sıra Kuran-ı Kerim’ in 19. Suresinin ismidir. Hem dini manaları ve hem de kelime manasıyla en güzel kız isimleri arasında yer almaya devam edecek bir diğer isim adayı.

Nisanur

Kuran-ı Kerim’ in 4. Suresi Nisa suresi kadın manasına gelir. Allah-u Teala C.C.’ nin gönderdiği ışık, aydınlık manalarına gelir. Nisa ve Nur kelimelerinin birleşimi olarak türetilmiş Nisanur, nur yüzlü kadın, aydınlık kadın manalarına gelen ve çok tercih edilen kız isimleri arasındadır.

Hira

Hira arayış ve tefekkür etmek manalarına gelen Arapça bir kelime olmakla birlikte, Peygamber efendimiz Hz. Muhammaed S.A.V.’ in Cebrail’ le denk geldiği ve ilk vahiy’ in indiği Cebel-i Mur dağındaki bir mağaradır. Genel olarak dağın adı olarak bilinse de, Hira Nur dağında tespit edilen bir mağaranın adıdır. Kızlarına mübarek bir isim vermek isteyen anne-babalerin tercih ettiği isimler arasında lüzumtiğince tanınmış.

Rabia

Dördüncü manasına gelen Rabia, aynı vakitte salisenin altmışta birini açıklamak amacıyla sarfedilen bir kelimedir. İslam dininin kadın evliyaları dendiğinde akla ilk gelen şahıs olan Rabia Adeviyye, ünlü bir mutasavvıftır. Kız ismi olarak yoğun bir şekilde tercih edilmesinin ana amaçlarinden biri budur. Son vakitlarda çeşitli siyasi görüşlerin ifadesi olarak kullanılıyor olsa da, en güzel kız isimleri arasında her devre tanınmışliğini korumaya devam edecek isimlerden biri.

Belinay

Ayın yansıması ve Peygamber efendimizin sevdiği bir çiçek olarak tariflenen Belinay, tanınanin aksine Türkçe kökenli Belin ve ay kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bölünmüş ay ya da ayın birtakım aşamalarını açıklamak amacıyla kullanılmış bir kelimedir. Bununla birlikte son senelerde en çok beğenilen ve buna mukabil sarfedilen kız isimleri arasında yer alıyor.

Hira Nur

İstatistiklerde geride bıraktığımız sene en çok tercih edilen kız isimleri arasında ön sıralarda yer alan Hira Nur, bitişik yazılmış Hİranur durumuyla de istatistiklerde ön sırlarda ilaveten yer alıyor. Cebel-i Nur Yani Nur Dağındaki bir mağara olan Hira mağarası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V.’ in Cebrail Aleyhisselam’ dan ilk vahiy i aldığı mağaradır. Hira mağarası ve Nur dağını anımsatması yönünden birleştirilerek sarfedilen bu isim anne-babaler doğrulusunda yoğun bir şekilde tercih ediliyor.

Ela

Sarı renge öykünen kestane rengi ya da kahverengi şeklinde bir göz rengidir. Işıkla birlikte birtakım durumlarda yeşile, birtakım durumlarda kahverengiye döndüğü dahası giyilen elbisenin rengine göre renk aldığı gibi göz yanılmalarına namacıyla olan bu göz rengi, beğenilen göz renkleri arasındadır. Aynı vakitte geride bıraktığımız senenin en çok tercih edilen kız isimlerinden biri olan Ela ismi, Farsça’ da bir ek olarak kullanılır.

Esma

En güzel kız isimleri arasında hayli tanınmış bir isim olan Esma, İsimler, adlar, işitilenler manalarına geliyor. Esmaü’l Hüsna yani Allah-u Teala C.C.’ nın güzel isimlerinden tanınan Esma aynı vakitte Hz. Ebubekir’ in Kızı ve Hz. Aişe’ nin ablası olan Hz. Esma’ sebebiyle de mübarek isimlerden biridir. Bunca mübarek donanımın yanı sıra güzel manası, kız ismi olarak yoğun şekilde tercih edilmesine namacıyla oluyor.

Mira

Kökeninin İtalyanca bulunduğu ön görü edilen fakat birkaç değişik dilde tespit edilen bir kelime olan Mira, İtalyanca bakılan yer, silahlarda ki gez gibi, İspanyolca’ da bakmak, Latince’ de ise şaşırmak, hayret etmek manalarına geliyor. Arapça’ da ve Kuran_ı Kerim’ de geride bıraktığımız şekliyle Mira, tartışmak, karşı çıkmak, tartışma etmek manalarına gelir. Söylenişi itibariyle değişik olması ve Kuran-ı Kerim’ de geçiyor olması sık bir şekilde kız ismi olarak tercih edilmesinde en büyük faktörler gibi görünüyor. İstatistiklere göre geride bıraktığımız senenin en çok eklenilen kız isimleri arasında yer alıyor.

Beren

Türkçe kökenli olan ve geride bıraktığımız senelarla birlikte lüzumtiğince tanınmış duruma gelen Beren ismi, hem kız ve hem de erkek çocuklar amacıyla kullanılabilen unisex isimlerden biri. Kuran-ı Kerim’ de yer almayan, rastgele bir mübareklık içermeyen Beren, kuvvetli, kuvvetli, akıllı, tanına manalarına geliyor. Hızla değişen sosyoekonomik yapı ve çağımızın koşullarına paralel olarak, yeni ve modern isimler arayışında olan bugünkü anne-babalerinin çokça tercih ettiği isimlerden bir tanesi.

Sümeyye

Sema kökünden türemiş bulunduğu fikir edinilen Sümeyye, ufak sema ve aynısı bir mana içeriyor. Arapça kökenli kelime bayan ismi olarak kullanılıyor. Sümeyye Bint Hayat, Ammar b. Yasr’in annesi ve aynı vakitte ilk Müslüman olan Hanım sahabelerdendir. Aynı vakitte İslam dininin ilk şehidi olan Sümeyye Bint Hayat, bu ismin bilhassa kız çocukları amacıyla mübarek bir isim olarak, evvelcelikli tercih edilmesine namacıyla olur. En güzel kız isimleri arasında mühim ve evvelcelikli bir yeri vardır.

Merve

YumUşak, taş, tepe, huzur bulmak, çakıl taşı gibi manaları olan Merve ismi, tanınmışliğini Kuran-ı Kerim’ de Bakara suresinde geçmesi ve yanı sıra Mekke’ de tespit edilen Merve Dağından alır. İslam dini yönünden en mübarek ortamlardan biri olan Merve dağı, hacı olmak amacıyla Safa dağıyla sa’ y edilen, 7 defa gidip gelinen mübarek bir bölgedir. Yüklü bulunduğu Kutsallık en çok tercih edilen kız isimleri arasında her devrede yer almasına en büyük faktörü oluşturuyor.

Ada

Türkçe kökenli Ada sözcüğü, her yönü suyla çevrili kara parçasına verdiği isimdir. Doğanın kırılgan yapısıyla birlikte hayatın kaynağını ifade eden yapısı ve onu tarifleyen kelimeler kız çocukları amacıyla kırılganlık, saflık ve anaç olmayı ifade etmesi bakımlarından en çok tercih edilen kız isimleri olarak tabiatnın halleri ve tanımlamalarının kullanılmasında büyük bir faktör oluyor. Bununla birlikte Ada hem erkek ve hem de kız çocukları amacıyla en çok beğenilen isimlerden biri olarak, her devrede hususmunu koruyor.

Fatma

Ayırmak, koparmak manalarına gelen Arapça bir kelime olan Fatıma’ dan türeyerek Fatma olarak dilimize yerleşen bu kelime, genel olarak çocuğunu sütten koparan anne manasında kullanılır. Her anne-babaler doğrulusunda devre en çok sevilen en çok tercih edilen, geride bıraktığımız senenin istatistiklerinde de en çok verdiği kız ismi olan Fatma’ nın bu tanınmışliğinde asıl faktör Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V.’ in ilk eşi ve aynı vakitte kızı Hz. Fatıma’ nın isimleri olmasıdır. Böylesine mübarek iki kisminin ismini kızlarına vermek isteyen anne-baba adedi sıksık olarak artmaya devam edecek gibi görünüyor.

Asya

Aralıklarla tanınmışlik kazanan ve son senelerde tekrar tanınmış duruma gelmiş kız isimlerinden biri olan Asya, seyrek de olsa erkeklere de hususlabiliyor. Dünyanın en büyük ve aynı vakitte en kalabalık nüfusa sahip olan kıtası manasında ki Asya, geride bıraktığımız sene istatistiklerinde en çok tercih edilen ilk 30 isim arasında yer alıyor.

Defne

Defne ismi de her devrede tanınmışliğini korumayı başarmış kız isimlerinden biridir. Güzel kokulu yapraklara sahip, yaz kış yeşil durumunu koruyan ve botanikte bir aileye defnegiller olarak ismini veren bir ağaç. Yaprakları aynı vakitte çeşitli yemeklerde özel bir tat vermesi hedefiyle sık sık kullanılır. Doğanın bu güzel ürünlerinden birinin narin yapısı, güzel kokusu, anne-babalerin bilhassa kız çocuklarına bu ismi vermek istemesinin sebebi olarak açıklanabilir.

Melek

Allah-u Teala C.C. ile insan arasında aracılık yapan, tam itaat eden ve Allah-u Teala C.C.’ nın Onlar’ ı nurdan yarattığına inanılan varlıklardır. Aynı vakitte terbiyeli, uysal ve itaat eden kimse içersinde sarfedilen bir kelime olan Melek, Kuran-ı Kerim’ de 98 ayette geçmektedir. Böylesine mübarek manalar ifade eden bir kelime olarak, bilhassa narin kız çocukları amacıyla, yoğun bir şekilde tercih edilen isim adaylarından biri olmayı her devrede sürdürüyor.

Hatice

Hiçbir vakit modası geçmeyen isim adaylarından biri olan Hatice, her devrede anne-babaler doğrulusunda en çok tercih edilen kız isimlerinden biri oldu ve olmaya devam ediyor Geçen sene en çok sarfedilen 30 kız isimi arasında yer alan Hatice, erken tabiatn kız çocuğu manasına geliyor. Bununla birlikte bu tanınmışliğini Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’ S.a.v.’ in ilk eşi ve altı çocuğunun Annesi Hz. Hatice S.a. annemize borçlu. Böylesine mübarek bir şahısliğin ismini kız çocuğuna vermek istemek kuşkusuz her anne-babain asli haklarından biri.

Eslem

Son senelerde lüzumtiğince tanınmış bir duruma gelen Eslem ismi, geride bıraktığımız sene kız çocuklarına en çok verdiği isimler arasında yer alıyor. Selametli, güvenilir, Allah-u Teala c.c’ nin dinine teslim olmuş manalarına gelen Eslem, Kuran-ı Kerim ortamında de pek çok yerde kullanılmıştır. Orijinal isimler aramanın son noktalarından biri olan Eslem ismi, orijinal dilinde yani Arapça’ da erkek ismi olarak kullanılır. Kızlarına bu ismi vermek isteyen anne-babalerin bu durumu göz önünde tutmalarını tavsiye ederim.

Buğlem

Yine değişik isimler bulma çabasının son senelerdeki numunelerinden biri olan Buğlem, cenneti müjdeleyen melek bulunduğu iddia edilen bir manaya sahip. İddia edilen manaya sahip diyoruz, zira bu bulguyu doğrulayan rastgele bir kaynak bulunmuyor. Halk arasında ve internette süregelen olarak bu şekilde bilinmekle birlikte, Kuran-ı Kerim’ de geçmeyen bu isim aynı vakitte bu tür bir manaya yaklaştığını kanıtlayan bir kaynağa da sahip bulunmuyor.

Nehir

Eşmanalı sözcüğü Nehir gibi, tabiatyı, suyu, bundan ötürü saflığı ve hayatın kaynağını hatırlatan ve aynı vakitte değişik bir söylenişe sahip olan Nehir, her devrede en tanınmış kız isimleri arasında kendine yer buluyor. İlk sıralarda olmasa bile geride bıraktığımız seneki istatistiklerin gösterdiği gibi derhal her vakit en çok eklenilen ilk 50 kız ismi ortamında yer almaya devam ediyor. Nehir denize dökülen büyük miktarda su taşıyan en büyük akarsulara verdiği isim.

Duru

Bulanık olmayan, temiz, berrak, saf manalarına gelen Duru, en güzel kız isimleri arasında her vakit kesinlikle kendine yer bulan isimlerden biri. Herhangi bir mübareklık içermese de, kız çocuklarının saflığına yaptığı atıfla, her vakit en çok tercih edilen isimlerden biri olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Büşra

Müjde ve müjdeli haber manasına gelen Arapça kelime Büşra, Kuranı Kerim’ in pek çok ayetinde kullanılmış bir kelimedir. İncil’ in de bir diğer manası olarak sarfedilen Büşra, kız ismi olarak en çok tercih edilen isimler arasında sıksık kendine mühim bir yer bulur. Dehemmiyetsiz isimlerden biri olarak, kesinlikle en çok sarfedilen isimler arasında olur. Kendisinde barındıdığı mana ve mübareklığı, Kuran-ı Kerim’ de geçiyor olması tanınmış bir kız ismi olarak kalmasını sağlayacak gibi görünüyor.

Betül

Namuslu, Bakire kadın manasına gelen Arapça kökenli bir kelimetür. Hz. Meryem’ in lakabı olarak sarfedilen Betül, bu sayede tanınan kelimelerden biri olmuştur. Sahip bulunduğu manası ile en tanınmış kız isimleri arasında kendine daima yer bulan Betül, geride bıraktığımız senenin istatistiklerinde de en çok tercih edilen ilk elli isimden biri olarak yer almış.

Yaren

Farsça kökenli bir kelime olan ve oradan Türkçe’ ye yerleşmiş olan Yaren, Anadolu’ da sıkça sarfedilen dost, arkadaş, dosttan da öte yakın şahıs, arkadaşların meydana getirdiği topluluk manalarına gelir. Sahip bulunduğu manaları anne ve babalar amacıyla cezp edici bir kız ismi olmasına namacıyla oluyor.

Emine

Arapça Amine sözcüğünün Türkçeleşmiş durumudir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed S.a.v.’ in annelerinin adı da olan Amine, emin, güvenilir, inanılır şahıs manalarına gelir. Hz. Amine S.a. annemizin adı olması sebebiyle en güzel kız isimleri arasında her vakit ilk sıralarda yer almaya devam eden Emine, hiçbir devre tanınmışliğini kaybetmiyor.

Cemre

Kuran-ı Kerim’ de geçmiyor olmasıyla birlikte pek çok mübarek manaya gelen cemre, tabiatta baharın gelişi ve sıcaklıkların yükselişini belirtir. Bununla birlikte ateş, kor manalarına gelen Cemre, Hacıların Arafat ve Mina’ da şeytan taşlamalarına ve ufak taş parçalarına verdiği isimdir. Doğa ile alakalı anımsattıklarının yanı sıra, pek çok mübarek eylemi anlatması, kız çocukları amacıyla en çok tercih edilen isimler arasında her devrede yer almasına sebep oluyor.

Damla

Bir sıvıdan ayrılarak düşen parça olarak sözlükte ifade edilen damla, berraklık ve saflığın simgesi olan su ile anaçlık ve temizlik arasında kurulan bağdan yola çıkarak, en çok tercih edilen kız isimleri arasında yer alıyor. İstatistiklerde geride bıraktığımız senenin en çok sarfedilen kız isimlerinde ilk 50 tanamacıyla biri durumunda.

Beyza

Çok beyaz, saf, günahtan uzak duran ve kirlenmemiş manalarında Arapça bir isim olan Beyza, aynı vakitte Arapça’ da beyaz manasında da kullanılır. Simgeledikleri ile kız çocukları amacıyla çok ideal isimlerden biri olan Beyza, anne ve babalar doğrulusunda geride bıraktığımız sene en çok eklenilen ilk elli isim arasında yer almış, tanınmış bir isim.

Tuana

Yaygın bir kanıyla halk arasında cennete düşen ilk yağmur damlası olarak tanınan Tuana, belki bu manadan ya da fonetiğinin güzelliğinden ya da değişik bulunduğundan olsa lüzum çok tanınmış bir kız ismi olarak kullanılıyor. Bununla birlikte kızlarına bu ismi koymak isteyen anne ve babalara ufak bir uyarıda bulunalım, cennete düşen ilk yağmur damlasının Tuana bulunduğuna dair bulunabilmiş bir kayıt yoktur. Tuana sözüne en yakın kelime Türk Dil Kurumu Sözlüğünde tespit edilen Tuvana, kuvvetli kuvvetli manasına gelen Farsça’ dan dilimize işlemiş bir kelimedir.

Havin

Türk Dil Kurumu Sözlüğünde bulunmayan ve Türkçe’ de kullanılmayan Havin. Kürtçe olarak yaz mevsimi manasına gelir. Geçen senenin istatistik bilgilerinde en çok tercih edilen ilk elli kız ismi arasında yer aldığını gösteriyor.

Kübra

Arapça kökenli olan Kübra, Türkçe en büyük, çok büyük olan manalarına geliyor. Aynı vakitte Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.a.v.’ in ilk hanımı olan Haticetü’l-Kübra nın ismi olması, en çok sevilen kız isimleri arasında her vakit yer bulmasını sağlıyor. Sahip bulunduğu mübareklık sebebiyle en çok tercih edilen kız isimleri arasında yer bulmaya devam edeceği aşikar.

Medine

Suudi Arabistan’ ın Mekke’ den sonra en büyük ikinci kenti olan Medine, aynı vakitte İslam dini içersinde en mübarek ikinci bölgedir. Kuran-ı Kerimde’ de yer bulan ve en beğenilen kız isimleri arasında ön sıralarda gelen Medine, geride bıraktığımız senenin istatistiklerinde de nüfusa en çok kaydedilen ilk elli kız ismi arasında yer alıyor.

Zümra

Arapça kökenli bir kelime olan Zümra, Türk Dil Kurumu’ nun sözlüğünde güzel, iyi ahlaklı, cesur, cesur manalarına gelen kız ismi olarak açıklanıyor. Bununla birlikte Arapça karşılığı husussu ile alakalı birtakım problemler ve değişik görüşler mevcut. Sonuçta Arapça kökeni yerine, Türkçe karşılığını ehemmiyete alan anne-babaler amacıyla sık bir şekilde tercih edilen bir kız ismi olarak, nüfusa en çok kaydedilen ilk elli isimden biri olarak, tanınmış bir kız ismi olmaya devam ediyor.

İrem

Yaygın bir kanı olarak cennet bahçesi olarak tanınan İrem, Kuran-ı Kerim’ de de adı geride bıraktığımız yalancı cennet bahçesi manasındadır. En güzel kız isimleri arasında ilk sıralarda gelen ve her devre tanınmış olan bir kız ismi olsa da, manası genel olarak hatalı bilinerek hususlur. Yalancı cennet bahçesi olarak İrem Allah-u Teala c.c. doğrulusunda sevilmeyen bir kavmin hile yolu ile insanları kandırdığı bir cennete benzetilmiş bahçenin adıdır. İrem ismini kızlarına koymak isteyen anne babaların bu durumu göz önünde bulundurarak hareket etmeleri tavsiye olunur.

Derin

En güzel kız isimleri arasında önde gelen isimlerden biri olan Derin, dibi ağzına çok uzak olan manasında Türkçe bir kelimedir. Aynı vakitte çok gelişmiş, yoğun, samimi gelen manalarına da gelir. Geçen senenin istatistiklerinde de anne-babalerin kızlarına en çok koyduğu 50 isim arasında yer alır.

Açelya

Kokusuz olmakla birlikte, çok güzel çiçekler açan fundagillerden bir bitki olan açelya, insanoğlunu güzelliğiyle çokca etkilemiş çiçeklerdendir. Bu amaçla narin ve kırılgan yapısını kızlarına isim olarak koyarak taçlandıran anne-babaler, her devrede en çok sevilen kız isimleri arasında kalmasına yol açmıştır.

Asuman

Fars kökenli Türkçe kelimelerden biri olan Asuman, Gök, Gökyüzü manalarına gelir. Doğa ile dişinin özdeşleştirilmesinin tipik bir örneği olarak, her devrede en çok tercih edilen kız isimleri arasında yer alır.

Bahar

Yaz mevsimi ile kış mevsimi arasındaki mevsimlere verdiği ad olarak, tabiatnın uyanışı ve aynı vakitte kışa hazırlanışını simgeler. Bu hal tabiatnın en sevinç, mutluluk, hüzün ve melankoli yani duygu yüklü devrelerinden ilham alınarak kız çocuklarına isim olarak verilmesi, lüzumtiğince eski vakitlardan beri süregelir. Günümüzde de tanınmışliğini kaybetmemiş ve en çok kayıt edilen kız isimleri arasında yer alan Bahar, geride bıraktığımız senenin istatistiklerinde de en çok kayıt edilen 50 isim arasında yer alıyor.
En çok sarfedilen ve bundan ötürü en çok sevilen kız isimlerinden derlediğimiz bu elli isim, aynı vakitte birkaçı hariç bütün devrelerde en güzel kız isimleri olarak biliniyor. Elbette bunların dışında daha pek çok iyi manaları olan ve aynı vakitte güzel isimler bulunuyor. Bununla birlikte seçilen isimlerin çocuğunuzun geleceğini direkt olarak etkilediğiniz unutmayarak, hassas bir seçim aşamasından geçirmenizi ve doğru olarak tanınan manaları iyice sorgulamanızı öneririz. Bazı süregelen olarak sarfedilen isimler, tevatür ve rivayetler yolu ile şu vakita kadar kadar manaları değişmiş bir şekilde gelebildiği gibi, manaları yönünden dayandıkları kaynakları bulunup bulunmadığı kesinlikle denetim edilmelidir. Sizin amacıyla derlediğimiz bütün isimleri kaynakları yönünden inceleyerek hazırladık. En kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımıza koyacağımız isimlerin hayatları süresince, bizden mühim bir iz ve aynı vakitte da kaderlerini etkileyecek amaçlar bulunduğunu unutmadan, ayrıntılı ve seçici davranarak isim seçimi yapmalıyız. İsim seçimi yapar iken ego ve sosyoekonomik hal gibi faktörlerden azade bir şekilde, kızlarımızın hayatlarını kolaylaştırıcı, kaderleri üstünde olumlu tesiri olacağına inandığımız, mübareklık içermekle birlikte, ille de Kuran-ı Kerim ortamında olsun diye ısrar etmeden yapmalıyız.

2 Yorumlar

  1. Kızım olursa Nehir ya da Ecrin adını düşünüyorum çok güzel isimler :)

    YanıtlaSil
  2. Öncelikle bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz. Evet çok güzel isimler. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder