Öncelikle herkese merhaba bu benim bloğumdaki ilk yazım ve ilk yorumlamasını ve tanıtımını yapacağım oyun ise 2004 yılında sessiz sedasız çıkmış, bir çok kişinin belki adını bile duymadığı Demon Stone. Türkçesi Şeytan taşı olan bu oyun Forgotten Realms (Unutulmuş Diyarlar) da geçiyor, bilmeyenlerin ağzı şaşkınlıktan biraz düşmüş olabilir, toplayın hemen devamında daha çok şaşıracaksınız.

Oyun forgetten realms'de geçiyor ve hemen hemen var olan mevcut hikaye ile paralel gidiyor. Zaten oyunun hikayeside yine aynı evrenin yaratıcısı olan R.A Salvatore tarafından yazıldı. Oyunun başlangıç aşamasında Stormfront Studios geliştirmiş olsada bazı eklentilerini Ubisoft'un eski çalışanlarının yaptığını biliyoruz. Oyunun dağıtımını ise tabi ki Atari yapmış, şimdi bu kadar sıkıcı ve teknik ayrıntıyı geride bıraktığımıza göre oyun hakkında biraz açıklama yapalım.

Fantastik edebiyat denince akla ilk gelen kitap serilerden biri olan Kara Elf Üçlemesini bir çoğumuz okumuş ve serinin devamınıda iştahla bitirmiştir. Benim gibi bir çok insanda senelerce hayalini kurduğumuz (2004 senesinde) bir evrenin adam akıllı resmedilmemesine aşırı bozuluyordur. İşte Demon Stone bu noktada büyük adımlar atarak kalbimizdeki engin yerini alıyor. Hatta oyunun bir bölümünde Drowların yaşadığı acımasız şehir olarak bilinen Menzoberranzan'a (Karanlıkaltı) gidip, örümcek kraliçe lloth'un izleri ve yapıtlarıyla başbaşa kalıyorsunuz. Sürprizi bozmak istemem ama oyunun ortalarına doğru efsanevi karakter Drizzt Do Urden'i o güzel palaları, beyaz saçları kıvrak hareketleri ile oynayarak Mithril kalesinin kapısını savunuyoruz.



Grafik olarak pek tatmin edici gibi durmasa da resimlere aldanmayın oyunun dinamikleri ve bulunduÄŸunuz evren sizi tamamiyle tatmin edecektir :) Åžimdi gelelim oyunun asıl konusuna ve karakterlerine. Githyanki lordu Cireka ile Slaad lordu Ygorl arasında amansız bir savaÅŸ geçmektedir. Bu iki karakter arasında ki savaÅŸ o kadar büyümüştür ki UnutulmuÅŸ Diyarların özgür halkına zarar vermeye baÅŸlamıştır. Bunun üzerine ana karakterlerimizden biri olan büyücü Rannek'in babası Khelben Arunsun büyük çabalar sonucu iki lordu taşın içine hapsetmeyi baÅŸarmıştır. Uzun zaman sonra kırılan demon stone verilen molanın ardından bütün yıkıcılığı ile savaÅŸ devam etmektedir.

Tesadüf eseri bir ÅŸekilde karşılaÅŸan 3 kiÅŸilik ekibimiz, Rannek, Illius ve Zhai iki güçlü tarafın ve ordularının verdiÄŸi savaÅŸta ÅŸehirleri kurtarmaya hem de Illius'un yeni bir ÅŸeytan taşı yaparak bu iki güçlü lord'u hapsetmeye çalışmaktadırlar. Oyundaki ilginçlik ve güzelliklerden bir diÄŸeride üç karakteri de istediÄŸimiz zaman oynayabiliyoruz, F1-F2-F3 tuÅŸları ile karakter arasında geçiÅŸ yapılıyor ve her karakteri zaman zaman kullanmanız gerekiyor örneÄŸin büyük taÅŸlarla yığınlı olan bir yeri güçlü savaşçınız ile dağıtmak, Uzaktaki bir ÅŸeyi yakmak için büyücünüzü devralmak ya da assasian olan Zhai (melez drow kendisi) ile gölgelerde hareket edip birilerine suikast düzenlemek isteyebilirsiniz. Unutmadan geçmeyelim her karakterin kendine ait bir de özel gücü var bir süre savaÅŸtıktan sonra bunları kullanmak hem görsel açıdan keyif veriyor hem de unutulmuÅŸ diyarların çeÅŸitli yaratıklarını bir güzel benzetebiliyorsunuz.



Demon stone 10 bölümden oluşuyor, her bitirdiğiniz bölümün sonunda deneyim puanı ve para kazanıyorsunuz karakterlerin öldürdüğü ya da işlevine göre dağıtılan puanlar ile karakterlerinizin yeteneklerini ve eşyalarını güçlendirebiliyorsunuz. Hatta bazı bölüm sonlarına özel eşya bile geliyor Örümcek kraliçe Lloth'un broşu ve Albion'un Asası gibi.

Uzun lafın kısası oyun yaklaşık 12 yıl önce çıkmış olsa da hala kendinden çokça bahsettirebiliyor. Unutulmuş diyarlarda gezerken oyunun ve yazarın sizin için hazırladığı ince ayrıntıları yakalamak, savaşlarda 3 karakteri kullanarak çeşitli kombolar hazırlamak, Drizzt gibi efsane bir karakteri bir bölüm bile olsa kontrol edip frost troll avlamak sizleri gerçekten çok mutlu edecek diye düşünüyorum. Gözlerinizi kapatın ve unutulmuş diyarların içine dalmaya hazır olun.

Demon Stone oyun incelemesi burada sona ermiştir, bir sonraki Antik oyunlar kütüphanesi yazımızda görüşmek üzere. Esen kalın :)







1 Yorumlar

Yorum Gönder