Yazın gelmesiyle birlikte artık çoÄŸumuz bilgisayarlarımızı yenilemeye veya yenisi almaya baÅŸladık. Bir kısmımız laptoplara bir kısmımızda masaüstü bilgisayar almak için araÅŸtırmalar yapıyoruz. Laptop almak isteyenler için Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz? adlı bir yazı yazmıştım. Åžimdi de aynı yazının masaüstü sürümünü yazmaya çalışacağım. Masaüstü almak ve toplamak laptopta göre biraz daha uzun ve zahmetli olduÄŸu için yazıyı baÅŸlıklara ayırıp okunmasını kolaylaÅŸtırmaya çalışacağım.

Parçaları Alırken Dikkat Edilecekler?

  1. Ekran kartı ile iÅŸlemci arasındaki dengeyi korumak: Bir çok kiÅŸi çok güçlü iÅŸlemciler alıp bunların yanına çok güçsüz ekran kartları alıyor. Bilgisayar alırken iÅŸlemci-ekran kartı dengesini iyi yapmalıyız. 
  2. Ssd-hdd belirlemek: Hız mı lazım yoksa alan mı? Bunun belirlemesini iyi yapmalıyız ve mümkün ise en az 128gb'lık işletim sistemini ve en çok kullandıklarımı kurmak için bir ssd ve 500-1000gblık bir de depolama için hdd almak en iyi seçim oalcaktır.
  3. Eski bilgisayarımız varsa kullanabileceğimiz parçalara bakmak: Eğer kasanız iyi durumdaysa veya elinizde büyük bir hddniz varsa bunların yenisi almak yerini eskisini kullanmak daha iyi olacaktır. Böylelikle işlemci-ekran kartı vb parçalara daha çok para yatırabiliriz.
  4. Ram miktarını abartmamak: Günümüzde malesef bilgisayarda ram ne kadar çoksa o kadar iyi yargısı olmaya başladı. Fakat günümüzde 8gb'ın üstü gereksiz sayılabilir. (render vb. gibi profesyonel amaçlı kullanılmayacaksa) Bu nedenle rami abartmak yerine diğer parçalara yatırım yapmak gerekir.

Parçaları Birleştirirken Dikkat Edilecekler?

  1. İlk olarak işlemciyi anakarta takıp daha sonra soğutucusunu takın.(işlemciyi yuvasına tam oturunca bırakın, sürüklemeyin aksi halde pinleri yamultursunuz)
  2. Daha sonra ramlerinizi takın. (ramleri sertçe bastırmayın.),
  3. Daha sonra anakartı kasaya takın. (yine direk vida yerlerine takın. Anakartı vida deliklerinin üstünde oynatmayın aksi halde anakarta zarar verirsiniz.)
  4. Güç kaynağını takın. (eğer kasanız buna müsait değilse ilk olarak güç kaynağını takıp daha sonra anakartı da takabilirsiniz.)
  5. Hdd-ssd-cd-dvd okuyucu ve benzeri cihazları yerlerine takınız.
  6. Ekran kartınızı takın (vidalarını takarken ve sokete oturturken kibar davranın, fazla güç uygulamayın.
  7. Kabloları takın. (kasa kabloları, hdd güç ve veri kablolarını, enerji kablolarını takın. kabloları düzgün takmaya dikkat edin. Anakart ve işlemcini güç kablosunu unutmayın.)
  8. kabloları düzenleyin varsa diğer parçalarınızı takın bu kadar :)

Post a Comment