Sitemize girip çıkanları görmek, ne tür tarayıcılar kullandıklarını bilmek için istatistikler tutarız. Bu istatistikleri tutmamızı sağlayan bir çok hizmet var. Bunların bir kısmı ücretli iken çoğu ücretsiz. Peki bu veriler ile ne yapmalıyız? Bunları nasıl kullanmalıyız?

  İstatistikleri sadece bakmak için tutarsak bu pek de işimize yaramayacaktır. İstatistikleri değerlendirmeli ve bunlardan kendimize sonuçlar çıkarmalıyız. Ben bir istatistik uzmanı olmasam da size kısa kısa bu istatistikler ile neler yapılabileceğinden bahsetmeye çalışacağım. İstatistikler ile;

  • Sitenize en çok trafik getiren kaynağını belirleyerek bu yönde çalışmalarınızı artırabilirsiniz.
  • Aynı kullanıcının sitenize kaç defa geldiğini kontrol edebilir. Aynı kullanıcı gelmiyorsa kullanıcıyı sitenize bağlamak için bir şeyler yapabilirsiniz. 
  • En çok okunan yazılarınızı tespit ederek insanların ne okumak istediğini veya tam tersi ile ne okumak istemediklerini bulabilirsiniz.
  • Girdikleri cihazları tespit ederek sitenizi bu cihazlar için özelleştirebilirsiniz.
  • Kullanıcıların sayfada geçirdikleri süreleri görebilir eğer bu süre çok kısa ise kullanıcıların sitede geçirdikleri vakti artırmak için bir şeyler yapabilirsiniz. (Bu konuda benim kullanıcıların sitede geçirdikleri süre nasıl artırılır? adlı yazımı da okuyabilirsiniz.
  • Ziyaretçilerin yaşlarını vb öğrenerek sitenize en çok giren yaş grubunu öğrenebilir böylece gelen kişilere özel içerip sunup gelmeyen yaş grubunu çekmek için de yeni içerikler bulabilirsiniz.
  • Flash sürümleri, kullandıkları işletim sistemlerini vb öğrenerek sitenizin tasarımını bunlara göre özelleştirebilirsiniz.
Yukarıda da dediğim gibi bir uzman olmadığımdan en basitinden yapabileceklerinizi bu şekilde sıralayabilirim. Bunların yanında bir uzmandan destek alarak çok daha fazlasını yapabilir ve istatistikleri gerçekten işe yarar hale getirebilirsiniz.

Post a Comment