İnternet kullanırken bir çok hata kodu karşımıza çıkar çoğu zaman bu hata kodlarının ne anlama geldiğini bilmeyiz ve sayfayı terk ederiz. Bende bu yazımda çok teknik bilgiye girmeden internette sıklıkla karşılaşılan hataların ne anlama geldiğini anlatmaya çalışacağım.

404 Not Found:

Belkide en çok karşılaştığım hata budur. 404 kodu sayfanın bulunamadığını gösterir. Bunun nedeni linki yanlış yazmış olmanız veya sayfanın kaldırılmış olabileceği olabilir.

403 Forbidden:

En sık karşılaşılan hatalardan biride budur. Kısaca yasaklandı olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Bu hatanın nedeni sayfanın bulunduğu sunucudaki klasörde yetkilerin kısıtlanmış ve sayfanın görüntülenemiyor olmasıdır. Son kullanıcının (yani siteye giren ziyaretçinin) bu hata karşısında yapabileceği bir şey yoktur.

400 bad request:

Pek sık olmasa da karşılaşılan hatalardan biride 400 hatasıdır. Kötü istek olarak çevrilebilecek olan hata genellikle çerezlerden kaynaklanır. Tarayıcınızın çerezlerini silip tekrar denerseniz siteye sorunsuz olarak gireceksinizdir.

204 No content:

Çok sık olmasada yine ara ara karşılaşılan hatalardan biride 204 hatasıdır. Adından da anlaşılabileceği gibi içeriğin olmaması durumdur. 

402 Payment Required:

Bir diğer karşılaşılan hata ise 402'dir. 402 hatası ödeme gerektiğini gösterir. Çok sık karşılaşılmayan bir hatadır.



Bunlar dışında daha onlarca hata var fakat çoğu belki hayatımız boyunca hiç karşılaşmayacağımız hatalardır. Bu nedenle sadece karşılaşma ihtimalimiz yüksek olan hataları açıkladım. Yinede farklı bir hata ile karşılaşırsanız yorum olarak söylemeniz taktirde nedenini ve nasıl çözebileceğinizi bildiğimce yazmaya çalışırım.

Post a Comment