Domain name system yani alan adı sistemi bir çoÄŸumuzun duyduÄŸu bir kavram. Özellikle de siteler yasaklanınca sürekli karşımıza çıkan bir kavram. Dns kavramını temel olarak açıklayacak olursak her sitenin kendine özgü sayılardan oluÅŸan bir ıp adresi vardır. Fakat bu sayıların hatırlanması zor olabileceÄŸi için alan adları kullanılmakta. Bu alan adlarını biz yazınca yazdığımız sitenin ıp adresi bize ulaşır ve bizi o siteye yönlendirir. Bu çevirme iÅŸlemine de kısaca dns denir. Yani dahada basitçe anlamak gerekirse bilgisayarlar bizim yazdığım internet adresinlerini (örn: aliytrklkmz.blogspot.com) anlayamazlar biz ise onların anladığı sayıları öğrenmekte sorun yaÅŸarız ve bu kadar sayıyı aklımızda tutamayız dns de insanlar ve bilgisayarlar arasında  bir köprü oluÅŸturur ve bizim yazdığımız kelimleri bilgisayaralrın anlayacağı ıp adreslerine çevirirler. 
  
  Vpn ise (virtual private network- sanal özel aÄŸ) kısaca anlatmak gerekirse sizin ulaÅŸmaya çalıştığınız siteye siz deÄŸilde baÅŸka bir yerden baÄŸlanıyormuÅŸ gibi gösteren ÅŸifreli bir yol açar ve buradan baÄŸlanır. Bu yol ÅŸifreli olduÄŸu için siz ve verilerinizde ÅŸifrelenmiÅŸ ve baÅŸkaları tarafından görüntülenemez hale gelmiÅŸ olur. Vpn genellikle yasaklı sitelere girmek için kullanılır. Bir ülkede veya bölgede yasaklanan sitelere girmek için vpn kullanılır. Vpn sizi baÅŸka bir yerden baÄŸlanıyormuÅŸ gibi gösterdiÄŸinden engellere takılmadan o siteye giriÅŸ yapmış olursunuz. 

(Bu yazıda tamamen herkesin anlayabileceği şekilde bir anlatım yapmaya çalıştım. Tüm işleyişi en basite indirgenerek anlatmaya çalıştım bu nedenle bu yazıyı net ve doğru bilgide çok en basit şekilde anlatmaya odaklanarak yazmaya çalıştım. Bu yüzden arada atladığım veya yanlış yorumladığım yerler olabilir.)


Post a Comment