Her ne kadar kozmetik ağırlıklı yazsam da ve hemen hepimiz çalışıyor olsak da aynı zamanda ev kadını da olduğumuzdan mutfağa da giriyoruz değil mi? Ara ara verdiğim yemek ve tatlı-pasta vs. tariflerimi de uyguladıktan sonra mesajlarınız ve maillerinizle beğenilerinizi bildiriyorsunuz ya, o zaman diyorum ki; "Evet, ben tarif vermeye devam etmeliyim. Dört dörtlük bir evhanımı olmasam da denediğim ve sevdiğim herşeyi sizlerle paylaştığım gibi denediğim ve sevdiğim tarifleri de sizlerle paylaşmalıyım. :)
Evlendiğimden beri, tüm kış hazırlıklarımı sağolsunlar annem ve kayınvalidem yapardı. Bense, ilk kez geçen yaz büyük bir hevesle hazırlandım kışa :) Ve farkettim ki, hem hazırlık o kadar zor değil, hem de kışın kendi hazırlıklarımızı tüketmek daha bir keyifli.
O halde, bu yılki hazırlıklarımı da gözönüne sereyim. Hem belki, benim gibi bu tarz hazırlıklardan gözü korkanlar da, aslında ne gereksiz bir hisse kapıldığını farkedebilir...
1- Kıyma Turşu: Evde kolaylıkla yapılabilecek bir turşu bu. Yaza girerken yapmıştım ve hemen tükettiğimiz için olmuş halini çekme şansım pek olmadı. Malzeme için ölçü yok, istediğiniz sebzeden istediğiniz kadar koyma tercihi size kalmış. Lahana, salatalık, havuç, sarımsak, sivri biber(ben koymadım) küçük küçük doğrayın, limontuzuyla biraz ovun. Kısa bir süre sonra sebzeler suyunu vermeye başlayacak. Malzemeleri bidona atın, turşunuzu serin bir yerde olgunlaşmaya bırakın. Hepsi bu! 15-20 gün sonra mis gibi bir lezzet elde etmiş olacaksınız.
2- Domates Sos: Yanlış hatırlamıyorsam "yumurta domatesi" diye geçen çeşidinden istediğiniz kadar domates. Ben, birkaç partide tamamladım kışlık soslarımı o yüzden net miktar veremiyorum. Domateslerin alt kısımlarını çarpı şeklinde bıçakla kesin, 10-15 dk. kadar sıcak suda bekletin. Bu teknik sayesinde domatesleri kolaylıkla soyabileceksiniz. Ardından domatesleri blenderden geçirin ya da küçük küçük doğrayın. 1'e 1/2 oranında tuz ekleyerek(2 kg domatese 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu) harlı ateşte pişirmeye başlayın. Koyulaşmaya başladığında ocağın altını kapatın. Beklemeden cam kavanozlara doldurup, ağzını sıkıca kapatarak kavanozları ters-yüz edin. Kavanozlar soğuduğunda serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletin.
Dipnot: Her çeşit yemek, meze, harç vs.de kullanabileceğiniz bu sosları, kavanozlarını açtıktan sonra 2-3 gün içerisinde tüketin.
3- Taze Fasulye: Fasulyeleri yemeklik doğrayın, üzerine domates rendeleyin, orta ateşte rengi dönene ve kendi suyunu verene kadar kavurun. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyun, poşetten havasını alıp dolaba kaldırın.
4- Kabak: Kabakları ince ince doğrayın, kendi suyunda orta ateşte kavurun. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyun, poşetten havasını alıp dolaba kaldırın.
5- Patlıcan: En çok tükettiğimiz dondurulmuş besin, bol bol tüketmek üzere karnıyarık yapmak için hazırladığım patlıcanlar. Alacalı doğradığım patlıcanları yağda kızartıp, soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyuyorum. Kışın ise kıymalı iç harcını hazırlayıp oda sıcaklığında çözdürdüğüm patlıcanlara bu harçı ekleyerek 5 dk. kadar ocakta pişirmek kalıyor. O kadar pratik ki, hiç uğraşmadan kolayca ağır ve gayet lezzetli yemek kısa sürede soframda oluyor. Hem de yılda sadece 1 kez mutfağım yağ kokuyor.
6- Kahvaltılık Sos: Közlenmiş patlıcan ve kapya biberleri, sos şeklinde pişen domateslerin üzerine ekleyin, kıvamı koyulaştığında ateşten alın. Sıcakken kavanozlara doldurun ve kavanozları ters çevirin. Soğuduktan sonra ise ters-yüz edin ve serin bir yerde tutun.
Dipnot: Miktarları özellikle belirtmedim. Hangi sebzenin tadını daha fazla almak istiyorsanız o sebzeyi fazla koyun. Özellikle kahvaltılarda ekmek üstü harika bir lezzet oluyor ama makarnalara sos olarak da enfes oluyor.
Bunların dışında kurutulmuş nane, dondurucu için ayıklanıp poşetlenmiş barbunya ve bezelye, küçük küçük doğrayıp kızarttığım biberler, közlenmiş kapya biberlerim diğer kış hazırlıklarım arasında.
Sizde kış hazırlıkları nasıl gidiyor?
Yorum Gönder