Laptop alırken bazen sadece fiyatına bazen ise sadece donanımına bakarak alıyoruz bunlar tabii ki önemli fakat yeterli mi ?

Laptop günümüzde kullanılan en önemli cihazlar arasında. Fakat mağazaya almaya gidince karşımıza onlarca model bu modellerde olan onlarca farklı donanımlar, bağlantılar, markalar görüyoruz ve ister istemez kafamız karışıyor. Peki kafamızın karışmaması için neler yapabiliriz? Bugün bunlara değinmeye çalışacağım.


LAPTOP ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER:

1)Donanım:

Donanım konusu en önemli konu. İşimize ne yarayacak, ne işler yapacağız bunu belirlemeli buna göre işlemci ve ekran karta sahip bir laptop seçmeliyiz. Bunu yaparken de unutmamalıyız ki laptop ekran kartları masaüstü grafik kartlarına göre daha az performans sunmakta bu yüzden yüksek bir iş gücüne ihtiyacımız varsa grafik kartınıda bu yönde güçlü seçmeliyiz. Aynı şekilde işlemciyi de işlerimizi görecek şekilde seçmeliyiz.

Tabii ki donanım işlemci ve grafik kartı ile bitmiyor. Bunların yanında ram, hdd, gibi konularda var ram sonradan artırılabilecek olsa da yinede 4gb'dan aşağı modellere bakmamanızı öneririm. Ayrıca bütçenize göre ddr4 olanları tercih etmek de ileriye dönük iyi bir hamle olacaktır. Diğer parça hdd eğer büyük bir depo yapacaksak hdd'si yüksek modellere, sade hız lazımsa ssd'li modellere hem alan hem hız lazımsa ikisini aynı anda bulunduran modellere bakmalıyız.

2) Isınma:

İkinci sıradan en önemli konuda bu çünkü aşırı ısınma işlemcinin tam performans ile çalışmasını bile etkileyen bir unsur. Ayrıca bilgisayarın kapanmasına, mavi ekran vermesi gibi sorunlara da yol açan bir problem bu yüzden alacağımız modele karar vermeden önce iyi araştırmak ısı problemi olup olmadığını internette gerek forumlara gerek kullanıcılara sormalı ve aşırı ısınan bir bilgisayardan kesinlikle uzak durmalıyız.

3) Bağlantılar:

Bu tamamen kişisel tercihlere göre şekillenecek bir başlık yine en başta bir plan yapıp bize neler lazım buna bakmalıyız. Fakat size önerim bu saatten sonra usb 3.0 olmayan laptoplardan uzak durmanız olur onun dışında aşağıdaki portlardan hangisinin size lazım olduğunu seçerek iyi bir model seçmelisiniz.
  • Ethernet portu (çoğu modelde olsa da çok incelerde olmayabiliyor)
  • Hdmı portu (günümüzde neredeyse her laptopta olsa da eskilerde olmayabiliyor.)
  • Vga portu (yavaş yavaş laptoplardan kalkan bir port. Eğer vga'ya ihtiyacımız var ise buna mutlaka dikkat edilmeli)
  • mini display portu (buda çoğu modelde olmayan bir port. Eğer lazımsa mutlaka olmasına dikkat edin.
  • Usb port sayısı (bazı modellerde iki tane ile sınırlı olabiliyor birine de kablosuz fare gibi bir ürün takınca bize bir tane kalıyor bu yetersiz gelebilir. Fakat usb çoğaltıcı ile bu sorunun da önüne geçilebilir)
  • Cd/Dvd okuyucu: Artık laptoplardan yavaş yavaş kalkan bir aygıt (aslında pek de port sayılmaz ama buraya yazayım dedim :) ) bu nedenle ihityacımız var ise kesinlikle olmasına dikkat edin.
  • Sd kart okuyucu: (buda port sayılmasa da buraya yazıyorum) Artık neredeyse her modelde olsa da olmayanlarda var. Dönüştürücüler satılsa da yine de olması daha iyi olabilir.
  • Kulaklık-Mikrofon girişi: Bazı laptoplarda combo jack dediğimiz tek jack olabiliyor. Buda aynı anda iki cihaz bağlamak gerekince dönüştürücü almanızı gerektiriyor. Bu nedenle sürekli ses ile uğraşan biri iseniz üstünde hoparlör, mikrofon vb portlara da dikkat edin.
Bunlar başlıca aklıma gelenler yine de siz lazım olanları detaylıca yazın sonra aklınıza gelirse geç olabilir.

4) Markası:

Marka konusu önemli bir diğer konu iyi markalarda zaten ısınma vb gibi sorunlar olmuyor. Ayrıca birde önemli avantaj oluyor ki yazılım desteği. Ekstra verdiği yazılımlar olsun, bios güncellemesi desteği vb olsun sadece iyi markaların düzenli olarak sunduğu hizmetler.

5)Ekstra Özellikler:

Her laptopta bulunmayan özelliklerden neler sunduğu bir diğer seçim  sebebi olabilir bunlara;
harici subwoofer, dahili subwoofer, 2den fazla hoparlör, büyük ses firmaları ile yapılmış hoparlörler, alüminyum kasa, klavye ışığı, dokunmatik ekran gibi özellikler sıralanabilir. Bunlardan hangileri size lazım bunları da sıralayarak laptop alırken dikkat etmelisiniz. 


6) Fiyat:

Geldik bir diğer önemli konuya fiyat! Belkide bir bilgisayar alırken baktığımız ilk konu budur biz de verdiğimiz paranın karşılığını tam anlamı ile almak için iyi plan yapmalı alırken iyi araştırmalıyız daha sonra keşke dememek için iyi bir bilgisayar seçmeliyiz.


Post a Comment