Nas ( Network Attached Storage) Türkçe olarak bakacak olursak AÄŸa baÄŸlanabilen depolama anlamına gelmektedir. Bu nedenle aslında ismine bakarak bile az çok ne iÅŸ yaptığını anlamak mümkün. Bu tür cihazlar internete baÄŸlanıp daha sonra aynı aÄŸ üzerindeki diÄŸer tüm cihazlar ile veri paylaşımı yapılmasını saÄŸlamakta. Hatta bazı üst düzey cihazlar ile dünyanın her yerinden verilerinize eriÅŸim imkanı sunmaktalar. 

  Nas cihazlarının en büyük avantajı sürekli çalışır durumda olmalarıdır böylelikle nas cihazlarının içindeki verilere her zaman ulaşılabilir olur. Ağınıza baÄŸlı olan herkes bu verilere eriÅŸim imkanı sunar. Böylelikle aynı iÅŸ yerinde veya evde bu cihaz üzerinden bir kiÅŸi film izlerken baÅŸka bir kiÅŸi iÅŸ dosyalarına eriÅŸebilir, bir baÅŸkası da müziklere ulaÅŸabilir. Böylelikle usb cihazlar gibi tek bir kullanıcıya hitap etmez ve çok daha büyük alanlar sunarlar.

  Biraz da teknik bilgilerden bahsedecek olursak nas cihazları 1 den baÅŸlayıp bir sürü disk takılabilir. Bu diskler Raıd dediÄŸimiz modlar ile güvenlik amacı ile de kullanılabilir. Bu tür cihazların kendine ait ufak bir depolaması, rami ve iÅŸlemcisi bulunur. Aynı zamanda bu cihazların kendine ait birde iÅŸletim sistemi vardır. Fakat bu iç donanım bizi pek de ilgilendirmez. Güvenilir markalardan aldıktan sonra bizim tek yapmamız gereken disklerimizi takıp kullanmaya baÅŸlamak oluyor. 

Post a Comment