İnternet dünyasına girdikten sonra hızla gelişmek istiyorsunuz. Bunun sonucunda da karşınıza türlü türlü terimler yepyeni ifadeler çıkıyor. Biraz gelişmeye başladıktan sonra özellikle de biraz da yazılıma odaklandı isek karşımıza çıkan terimlerden birkaçı da php ve asp oluyor. Peki nedir bu php ve asp?

Php Nedir?

  Php sunucu taraflı html içine gömülebilen bir programlama dilidir. Dinamik web siteleri geliÅŸtirmek için oluÅŸturulan bir dildir. Php kodları günümüzde bir çok kiÅŸi tarafından kullanılmakta. Php topluluÄŸu tarafından hızla geliÅŸtirilmektedir. Php sunucu tarafından derlenir ve html olarak kullanıcıya gösterilir. Bu yüzden derlenmeye de ihtiyacı yoktur. 

Asp Nedir?

  Active server pages yani aktif sunucu sayfaları (asp) yine dinamik web sayfaları görüntülemek için oluÅŸturulan bir dildir. Asp Microsoft tarafından geliÅŸtirilmektedir. Asp kodlarını html kodları içine gömerek kolaylıkla dinamik sayfalar oluÅŸturabiliriz. Asp sunucu tarafından derlenerek bize gösterilir. 

Dinamik Web Sayfası Nedir?

  Yazımda bir çok kez geçen sözlerden biri de dinamik web sayfası idi peki bu dinamik web sayfası nedir? 
  Dinamik web sayfası içinde Php, Asp gibi dilleri barındıran sitelerdir. Dinamik sayfalar sayesinde kullanıcıya daha çok deÄŸiÅŸtirme imkanı sunan, güncellenebilen sayfalar oluÅŸturabiliriz. Dinamik sayfalar bilgilerini veritabanlarından alırlar ve bu sayede sitenin tüm düzeni kolaylıkla bu veritabanı üzerinden deÄŸiÅŸtirilerek düzenlenebilir. Dinamik sayfalar baÅŸta da dediÄŸim gibi Asp, Php, Jsp gibi sunucu taraflı diller kullanılarak oluÅŸturulur. Dinamik safaların bir diÄŸer iyi tarafı da kullanıcıya daha çok imkan sunmasıdır. Sayfalar kullanıcılara özel olarak tasarlanabilir veya kullanıcılara özel içerikler sunulabilir.
  
  

Post a Comment