Hepimiz sitemizi geliştirmek daha çok kullanıcı çekmek için bir çok yol deniyoruz. Daha çok kullanıcı denince de akla ilk olarak reklam vermek geliyor. Fakat burada şöyle bir sorun çıkıyor ki iyi bir reklam için iyi bir bütçe lazım. Durum böyle olunca hepimiz de sitelerimizden çok büyük paralar kazanmayıp, hatta çoğumuz hiç kazanmadığı için ücretsiz alternatifler aramaya başlıyor. Bende bugün nasıl ücretsiz reklam verebilirsiniz bu konu hakkında bir kaç ipucu vereceğim.

1) Sosyal medya:

Belkide ücret ödemeden reklam yapıp, ücretli reklam kadar da kullanıcı çekebileceğiniz en iyi ortamlardan biri sosyal medya ağlarıdır. Buralarda nasıl reklam yapacağımızı bilirsek büyük bir kitleyi sitemize çekeriz. Sosyal medyada ilk olarak yazımızı nerede paylaşacağımızı iyi belirlemeliyiz. Bunun içinde yazı paylaşmadan önce bir hazırlık evresine girmeliyiz. Bu hazırlık evresinde bilgisayar grupları, internet grupları,kamera veya fotoğrafçılıkla ilgili gruplara girmeli (veya ilgi alanımıza göre bu genişletilebilir) daha sonra bu gruplarda biraz da olsa kendimizi göstermeliyiz. Daha sonra sosyal medyada arkadaşlar edinmeliyiz. Bu hazırlığı tamamladıktan sonra geldi reklama ilk olarak sitemizde veya blogumuzda örneğin kamera ile ilgili bir yazı yazıyoruz daha sonra bu yazıyı kamera, bilgisayar ile ilgili bir yazı yazıp bu yazıyı bilgisayar grubunda paylaşıyoruz. Büyük bir çoğunluğun yazının tamamını okumasa da meraktan da olsa o linke tıklar. Eğer siz sık paylaşmaya ve bu paylaşımlarınız ilgi görmeye başlar isede kalıcı kullanıcılar yakalarsınız.

2) Sizinle aynı ölçüde veya daha küçük ölçekli siteler:

Bu tür siteler veya bloglarla karşılıklı reklam verebilirsiniz. İlk başta size mantıksız gelip kendi kendinize "neden benden daha küçük bir site ile karşılıklı reklam vereyim ki bana  kullanıcı gelecekse oraya 2 kişi gider ben zarar ederim" diye düşünebilirsiniz. Fakat şöyle bir durum var ki o site elbet birgün gelişecek. Ve gelen kullanıcı artacak belki sizden giden hiç bir zaman oradan gelen kadar çok olmayacak fakat bizim düşünmemiz gereken bize gelen. Bu nedenle ücretsiz bir reklam yaptığımızı unutmamalı ve her gelen kullanıcı için mutlu olmalıyız.

3) Arkadaş çevreniz:

Aslında burada izleyeceğimiz yolda sosyal medayaya benziyor. Mesela bir arkadaşınız sitenizde yazdığınız bir yazı ile ilgili birşeyi merak ediyor. Bu arkadaşınızın yanına gidip yazınızın özetini geçin daha sonra  böyle böyle bir sitem var orada daha ayrıntılı bahsettim istersen bir gir bak diyin %90 girercektir :) . Yada arkadaşınız yakın bir arkadaşınız ise hiç bir şey demeden "site açtım arada girsene" derseniz zaten girecektir.

Post a Comment